۱۷ مرداد ۱۳۸۵، ۱۱:۴۴

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي:

ايران سياست جديد هسته‌اي خود را به زودي اعلام مي‌كند/ از همه ظرفيت‌ها براي دفاع از حقوق هسته‌اي خود بهره مي‌گيريم

ايران سياست جديد هسته‌اي خود را به زودي اعلام مي‌كند/ از همه ظرفيت‌ها براي دفاع از حقوق هسته‌اي خود بهره مي‌گيريم

سعيدي معاون بين‌الملل سازمان انرژي اتمي در خصوص تجديد نظر در سياست‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران در پي صدور قطعنامه شوراي امنيت گفت: اين سياست ها در دست بررسي است و ظرف هفته‌هاي آينده اعلام خواهد شد.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، محمد سعيدي از اعضاي تيم هسته اي ايران درخصوص پاسخگويي ايران به بسته پيشنهادي در پي صدور قطعنامه ضد ايراني در شوراي امنيت ، اظهار داشت: الان نمي توانم بگويم بررسي بسته پيشنهادي از دستور كار خارج شده است، فكر مي كنم در روزهاي آينده به طور قطعي خواهيم گفت كه آيا به بسته پاسخ داده مي شود يا خير.

وي در پاسخ به اين سئوال كه سياست عملي ما در واكنش به قطعنامه 1696 چه خواهد بود، گفت: سياست ما روشن است، ما پايبند به ان پي تي و مقررات بين المللي هستيم و خواهيم بود، ملت اجازه نمي دهد از حقوق قانوني خود صرفنظر كنيم و البته خواهان مذاكره هستيم.

 مذاكرات قفل نشده است، در هر شرايطي مي توان مذاكره كرد اما صدور قطعنامه مذاكره را مشكل كرده است

سعيدي در پاسخ به اين سئوال كه آيا اگر در اين مقطع براي حل موضوع پيشنهادي از سوي كشوري مثل آلمان بار ديگر مطرح شود، آيا ايران آن را در دستور كار قرار خواهد داد گفت: ما قطعا از هر طرح و پيشنهادي استقبال مي كنيم.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي در خصوص مواضع چين و روسيه در قطعنامه شوراي امنيت نيز گفت: آنچه روسيه و چين در آن با غرب توافق كردن صرفا قطعنامه اي براي دادن التيماتوم به ايران است و نه تحريم.

به گفته وي هدف از اين التيماتوم شكل دادن به جنگ رواني اعمال فشار به ايران و ايجاد جامعه اي چند صدايي در كشور براي حل موضوع هسته اي است.

سعيدي كه با برنامه گفت و گوي ويژه شبكه دو سيما سخن مي گفت، افزود: اين تهديد اروپايي ها اشتباه بود، چون تجربه نشان داده است هر چقدر فشار به ايران بيشتر شود، انسجام داخلي بيشتر مي شود. همانطور كه مي بينيم امروز ابعاد و گروه هاي مختلف سياسي و اجتماعي حتي ايرانيان خارج از كشور از فناوري هسته اي سرسختانه حمايت مي كنند.

اين عضو تيم هسته اي ايران تاكيد كرد: ملت ما محروم سازي از دستاوردهاي هسته اي را مثل محروم سازي از قطعه اي از سرزمين خود مي داند .

سعيدي در پاسخ به اين سئوال كه آيا صدور قطعنامه در شوراي امنيت را پيش بيني مي كرديد؟ گفت: ما هر اقدامي را پيش بيني مي كرديم، چون بدترين و بهترين حالت ها را بررسي كرده بوديم.

ملت ما محروم سازي از دستاوردهاي هسته اي را مثل محروم شدن از قطعه اي از سرزمين خود مي داند

وي يادآور شد: از همان سال 1376 كه برنامه هسته اي ايران به طور جدي آغاز شد در سازمان انرژي اتمي به اين نكته به خوبي توجه داشتيم كه زماني كه برنامه هسته اي جمهوري اسلامي ايران شكل بگيرد، قطعا مورد مخالفت برخي كشورها قرار خواهد گرفت.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه قطعنامه شوراي امنيت يكي از پيش بيني هاي ايران بود گفت: اين گونه اقدامات از جمله بردن پرونده به شوراي امنيت براي ما خط قرمز نبوده  است كه به خاطر آن سياست هاي هسته ايمان را تغيير دهيم.

سعيدي در پاسخ به اين سئوال كه آيا مسيري وجود داشت كه ما را به قطعنامه شوراي امنيت نرساند؟ گفت: نه، چنين مسيري وجود نداشت البته اروپايي ها اشتباه كردند و اگر مسير ديگري را انتخاب مي كردند زودتر به نتيجه مي رسيدند.

وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا مذاكرات قفل شده است؟ گفت: نه در هر شرايطي مي توان مذاكره كرد اما صدور قطعنامه مذاكره را مشكل كرده است.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي با اشاره به پيش شرط تعليق براي آغاز مذاكره از سوي گروه 1+5 گفت: هر انسان عاقل و منطقي مي توانست بفهمد كه مذاكره عادلانه پيش شرط ندارد و مي توان همه درخواست ها را در متن مذاكره مطرح كرد.

سعيدي در پاسخ به اين سئوال كه آيا از زمان از سر گيري غني سازي درايران تا كنون تعليق كوتاه مدت يا مكثي چند روزه در دستور كار بوده است؟ گفت: به هيچ وجه . ما دو سال و نيم فعاليت هايمان را تعليق كرده بوديم و هيچ كس  بار ديگر اين اختيار را ندارد كه تعليق ديگري را شكل بدهد، چون دليلي هم براي اين كار وجود ندارد، همه ابهامات برطرف شده و اعتماد سازي را به طور كامل به وجود آورده ايم.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه با مكث چند روزه يا چند هفته اي مسئله اي حل نمي شود، گفت: اگر چنين مكثي نيز مي كرديم قطعا طرف مقابل تلاش مي كرد آن را زياد كند و دهها سال به طول بكشاند.

ملت از ما مي خواهد كه برنامه هسته اي را با قاطعيت و بدون اغماض به پيش ببريم و در اين شرايط هيچ قطعنامه بين المللي موثرنخواهد بود

سعيدي در خصوص فاصله ايران تا تحريم طبق قطعنامه شوراي امنيت ، گفت: باتحريم خيلي فاصله داريم، اصلا معلوم نيست تحريمي اتفاق بيافتد، ميان اين قطعنامه كه صرفا توصيه اي است با قطعنامه اي مبني بر بند 41 منشور ملل متحد شامل تحريم ها، نقطه هاي حايل و احتمالات  فراواني وجود دارد.

عضو تيم هسته اي ايران با تاكيد بر اينكه روسيه و چين و برخي كشورهاي اروپايي با تحريم مخالف اند و صرفا به اين جمع بندي رسيده اند كه قطعنامه اي اولتيماتوم دار صادر كنند، گفت: بسياري از طرح هايي كه در گذشته وجود داشت مي تواند دوباره زنده شود.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي در خصوص اعتماد ايران در مسائل هسته اي به كشورهايي چون روسيه و چين گفت: برنامه هسته اي ايران يك برنامه ملي و متكي به پشتوانه ملي است، ما اميدوار به پشتوانه ملي هستيم و با آن معادلات را تنظيم مي كنيم.

 سعيدي در اين برنامه تلويزيوني به تشريح روند حل موضوع هسته اي ايران از آغاز پرداخت و با اشاره به مطرح شدن طرح هايي همچون طرح البرادعي ، طرح آلمان و طرح روسيه مبني بر ادامه كار تحقيقاتي هسته اي در ايران و مذاكره بر سر غني سازي صنعتي گفت ما از همه اين طرح ها استقبال كرديم و آنها را قابل بررسي دانستيم. اما متاسفانه اروپائيها به تحريك يك كشور اروپايي با اين طرح ها موافقت نكردند.

اروپايي ها اشتباه كردند، اگر مسير ديگري را انتخاب مي كردند زودتر به نتيجه مي رسيدند

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي اعلام كرد كه روسيه در خلال اين مدت در سفر كرين كو رئيس آژانس اتمي روسيه به تهران طرحي تازه به ايران آورده بود كه طبق آن تحقيق و توسعه در ايران ادامه مي يافت و تا زمان حل و فصل موضوع غني سازي صنعتي يك شركت مشترك ايراني -روسيه تامين سوخت مورد نياز ايران را به عهده مي گرفت.

وي با اشاره به اينكه ايران در پي انعطاف پذيري بسيار در مورد طرح هايي كه به طور كامل آنها را نپسنديديم و مخالفت سرسختانه يكي از اعضاي طرف مذاكره كنند با ايران زنجيره 164 غني سازي ارانيوم را فعال كرد ، گفت: اروپائي ها در پي موفقيت 20 فروردين در ايران تلاش كردند شكست هاي خود را در مذاكرات از شوراي امنيت تامين كنند.

سعيدي ياد آور شد: تهديد به شوراي امنيت از مذاكرات اكتبر 2003 همواره از طرف اروپائي ها مطرح مي شد .

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي در بخش ديگري از اين گفت و گو در خصوص علت درخواست مهلتي دو ماهه از سوي ايران براي پاسخگويي به بسته پيشنهادي توضيح داد ما در آستانه يك تصميم گيري مهم بوديم و اراده ما اين بود كه با طرح اروپايي ها به طور جدي برخورد كنيم براين اساس سه كميته هسته اي، امنيتي  و حقوقي تشكيل شد.

سياست هاي جديد هسته اي ايران در دست بررسي است و ظرف هفته‌هاي آينده اعلام خواهد شد

سعيدي با اشاره به اين گروه 1+5 براي تهيه پيشنهاد خود سه ماه وقت صرف كرده است، گفت: طبيعتا دو ماه مهلت خواستن براي يك تصميم گيري مهم در يك كشور مهم مثل ايران براي پاسخ گويي به چنين پيشنهادي بسيار كم است .

وي در خصوص تفاوت پيشنهاد اخير با پيشنهادي كه سه كشور اروپايي در آگوست 2004 به ايران ارائه كرده بودند، گفت: در پيشنهاد 2004 حق ايران در به غني سازي اشاره اي نشده بود اما پيشنهاد اخير شامل اين حق است.

سعيدي درخصوص بيانيه دبير شوراي عالي امنيت ملي مبني بر تجديد نظر در سياست هاي هسته اي ايران در پي صدور قطعنامه گفت: سياست ها در دست بررسي است و ظرف چند هفته آيند اعلام خواهد شد.

معاون بين الملل سازمان انرژي اتمي در خصوص نقش روسيه وچين در تغييرات پيش نويس قطعنامه 1696 توضيح داد در پيش نويس  قبلي قطعنامه كه انگليس و فرانسه در ماه مي آن را طراحي كرده بودند برنامه هسته اي ايران تهديد براي صلح و امنيت بين المللي شناخته شده و تاكيد شده بود موضع بايد در فصل 7 منشور ملل متحد رسيدگي شود.

عضو تيم هسته اي ايران توضيح داد: در گروه 1+5 در خصوص اين پيش نويس اختلاف هاي وجود داشت مبني بر اينكه تا كنون هيچ گزارشي از آژانس اتمي ايران را تهديد بين المللي نشناخته است و هيچ انحرافي از فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ايران ديده نشده است. بنابر اين عبارت "تهديد صلح و امنيت بين المللي" را از قطعنامه حذف كردند اما در غفلتي آگاهانه همچنان موضوع را ذيل بند 7 منشور ملل متحد نگاه داشتند.

وي عدم مبني حقوقي براي درخواست تعليق فعاليت هاي تحقيقاتي ايران را نقطه چالش ديگري بين طرف هاي غربي و شرقي گروه 1+5 خواند و گفت: بر اين اساس كلمه "تصميم گيري" در قطعنامه به كلمه "تقاضا" تبديل شده است و مي توان گفت: قطعنامه  در خصوص ايران تصميمي نگرفته است بلكه صرفا تقاضا كرده است كه چون غير حقوقي است قابل پذيرش هم نيست.

معاون امور برنامه ريزي و بين الملل سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سئوال كه چشم انداز آينده تعامل هسته اي ايران كه وارد فاز تقابل شده است را چه مي دانيد گفت: چشم انداز كاملا روشن است ما يك توانمندي داخلي طراحي كرده ايم تا به يك توانمندي در منطقه برسيم و ايران و جايگاه خود را در منطقه پيدا كند، يكي از راهها اين است كه كشور را به فناوري هسته اي تجهيز كنيم.

وي يادآور شد: ملت از ما مي خواهد كه برنامه هسته اي را با قاطعيت و بدون اغماض به پيش ببريم و در اين شرايط هيچ قطعنامه بين المللي موثرنخواهد بود.

کد خبر 364182

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha